fallback-image

Yhdysvaltain poikien partioliike toivottaa tytöt tervetulleiksi

Yhdysvaltain Boy Scouts of America -partioliike ilmoitti viime vuonna, että se aikoo toivottaa myös tytöt tervetulleiksi mukaan järjestön toimintaan ensimmäistä kertaa koko sen satavuotisen historian aikana. Nyt järjestön lippulaivana toimiva partio-ohjelma, joka on jo pitkään tunnettu nimellä Boy Scouts, kampanjoi tätä sanomaan uudella nimellä, josta puuttuu sana ”boy”. Helmikuun 2019 alusta järjestö tunnetaan nimellä Scouts BSA.

Järjestön tiedottaja Effie Delimarkos kartoo, että nimi Scouts BSA kuvastaa loistavasi Boy Scouts of American tarjoamaa ohjelmaa vanhemmille partiolaisille, johon nyt myös tytöt ovat tervetulleita liittymään. Partiojärjestön johtaja Michael Surbaugh kertoi Associated Pressin haastattelussa, että järjestö harkitsi useita eri nimiä ja valintaprosessin aikana haluttiin löytää sellainen nimi, joka heijastaa järjestön historiaa, mutta edustaa myös nykyistä entistä inklusiivisempaa linjausta ohjelman tulevaisuutta ajatellen. Surbaugh kertoi uskovansa, että Scouts BSA:han liittyvät lapset käyttävät itsestään jatkossa pelkkää ”partiolais”-nimitystä ilman ”tyttö”- tai ”poika”-liitteitä.

Tytöt mukaan toimintaan

Lokakuussa 2017 Boy Scouts of America ilmoitti, että se alkaa ottaa myös tyttöjä mukaan järjestön Cub Scouts -ohjelmaa, jonka ansiosta he voivat ottaa ensimmäisen askeleensa matkalla kohti haluttua Eagle Scout -titteliä. Tähän mennessä jo kolme tuhatta tyttöä on liittnyt noin 170 eri Cub Scout -ryhmään uuden käytännön ensimmäisessä aallossa. Scouts BSA alkaa ottaa vastaan naispuolisia uusia jäseniä ensi vuonna. Scouts BSA on myös julkistanut hiljattain uuden kampanjan, jonka tunnuslauseena on ”Scout Me In” ja jossa esiintyy naispuolisia Cubn Scout -jäseniä.

Organisaatio on joutunut etsimään uusia keinoja lapsien ja heidän perheidensä saamiseen mukaan partiolaistoimintaan, varsinkin kun partiolaisten jäsenmäärä on romahtanut vuosituhannen alusta jo noin kolmanneksella. Mutta nykyiset muutokset heijastelevat myös sosiaalisten ja kulttuurillisten normien muuttumista, joiden mukaan ohjelmien odotetaan olevan auki samanaikaisesti niin pojille kuin tytöillekin.

Yhdysvalloissa toimiva täysin erillinen tyttöjen Girl Scouts of the USA -partiojärjestö on kuitenkin vastustanut Boy Scouts of American pyrkimyksiä rekrytoida tyttöjä mukaan toimintaansa. Heidän mukaansa järjestön nimenmuutoksella ei ollut mitään muuta merkitystä, eikä järjestö ottanut toimintaansa mukaan mitään tytöille suunnattua ohjelmaosuutta. Girl Scouts of the USA:n edustaja kertoi järjestön pitävän ylpeästi termin ”tyttö” mukana nimessään. Hänen mukaansa Girl Scouts of the USA on heti perustamisestaan lähtien halunnut laittaa tytöt etualalle ja keskiöön varmistaen, että kaikki toiminta tapahtuu heidän ehdoillaan, mutta tekee heistä myös pelottomia johtajia, jotka ovat valmiita myös tekemään muutoksia.

Sukupuolijako säilyy toiminnassa

11–17-vuotiaille suunnattu Scouts BSA -ohjelma säilyy yhä sukupuolten mukaan jaettuna. Yhtä sukupuolta edustavat lippukunnat voivat tähdätä kohti Eagle Scout -luokitusta. Surbaughin mukaan omat yksiköt sekä pojille että tytöille vastaavat huoliin siitä, ohjelmaan ensi kertaa liittyvät tytöt saattaisivat jäädä alussa jälkeen haastavalla matkalla kohti johtamismahdollisuuksia. Organisaation kattojärjestön nimenä säilyy kuitenkin yhä Boy Scouts of America ja nuoremmille lapsille suunnattu ohjelma myös nimen Cub Scouts.

Nimen vaihtaminen ei ole ollut aivan kaikkien ihmisten mieleen. Eräs Twitter-käyttäjä kirjoitti, että ”Poliittinen korrektius pilaa kaiken elämässä. Se tuhoaa jopa kaikkein viattomimmat instituutiot.” Eräs toinen käyttäjä kirjoitti, että ”Pojat kuuluvat POIKIEN partioon. Tytöt kuuluvat TYTTÖJEN partioon.” Boy Scouts of Americalla on oman sivustonsa mukaan yli 2,4 miljoonaa nuorta osallistujaa mukana toiminnassa ja lähes miljoona aikuista vapaaehtoista toimijaa.

Boy Scouts poisti säännöksistään kiellon avoimesti homoseksuaalisten nuorten osallistumiselle toimintaan vuonna 2013. Kaksi vuotta myöhemmin järjestö salli myös homoseksuaaliset partiojohtajat. Tammikuussa 2017 järjestö sanoi sallivansa myös transsukupuolisten lasten osallistumisen ohjelmaan.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat