fallback-image

Yhdysvaltain partioliike

Yhdysvaltain partioliike, englanniksi Boy Scouts of America (BSA) on yksi Yhdysvaltojen suurimmista partiojärjestöistä ja samalla yksi Yhdysvaltojen suurimmista nuorisojärjestöistä, jonka toiminnassa on mukana yli 2,4 miljoonaa nuorta partiolaista sekä lähes miljoona aikuista vapaaehtoista. BSA järjestää perinteistä partiotoimintaa tukemalla paikallistasolla toimivia järjestöjä, kuten kirkkoja, kerhoja, kansalaisjärjestöjä tai oppilaitoksia luomaan partio-ohjelman yhteisöönsä kuuluville nuorille. Yksiköitä johdetaan täysin partioliikkeen järjestämin vapaaehtoisvoimin, mutta ne saavat myös tukea palkatuilta ammattimaisilta partio-ohjaajilta sekä vapaaehtoisilta.BSA perustetiin vuonna 1910 ja sen jälkeen partioliikkeen toimintaan on osallistunut yhteensä yli 110 miljoonaa amerikkalaista vuosien saatossa. BSA kuuluu osana kansainväliseen partioliikkeeseen ja se oli mukana perustamassa Partioliikkeen maailmanjärjestöä vuonna 1922. BSA:lla on toimintaan Amerikan lisäksi myös Euroopassa ja Japanissa. Liikkeen päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa Texasin osavaltion Irvingissä.

Partioliikkeen partio-ohjelmat eri ikäisille nuorille

BAS:n perinteiset partio-ohjelman luokitukset perustuvat partiolaisten ikään. Cub Scouting -osasto on tarkoitettu 6–11-vuotiaille nuorille, seuraavana vuorossa on Boy Scouting -osasto 11–18-vuotiaille ja vielä Venturing-osasto kaikille 14-vuotta täyttäneille aina 21 ikävuoteen saakka. Vuodesta 2018 alkaen myös tytöt saavat osallistua Cub Scouting -ohjelmaan ja vuonna 2019 vanhemmat tytöt voivat alkaa osallistua partio-ohjelmaan, jonka tuloksena he saavat Eagle Scout -arvon. Muutosten vuoksi vuonna 2019 Boy Scouts of America muuttuu nimeltään muotoon Scouts BSA.

Partioliikkeen partio-ohjelmat eri ikäisille nuorille

Partioliikkeen tavoitteena on kouluttaa nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia, kehittää heidän luonnettaan ja kykyjään osallistumalla erilaisiin ulkoilmatoimiin, opetusohjelmiin sekä myös vanhemmissa ikäryhmissä urasuuntautuneisiin ohjelmiin yhteystyössä paikallisten organisaatioiden kanssa. Nuoremmille partioliikkeen jäsenille ohjelmassa opetetaan partiotoiminnan perinteisiä arvoja, kuten luotettavuutta, hyvää kansalaistaitoa sekä taitoja luonnossa elämiseen. Näitä taitoja opetetaan metsässä leiriytymisen, vesillä liikkumisen ja patikoinnin kautta. BSA:lla on Yhdysvalloissa neljä seikkailukeskusta erilaisten taitojen oppimista varten.

Järjestön perustaminen

Vuonna 1909 chicagolainen kustantaja William Dickson Boyce oli vierailemassa Lontoossa, jossa hän tapasi pojan, joka on tunnettu myöhemmin nimellä tuntematon partiolainen. Boyce oli eksynyt sumuisille kaduille, kun tuntematon partiolainen tuli hänen avukseen ja opasti hänen kohteeseensa. Kun Boyce yrittii antaa pojalle palkkioksi rahaa, tämä kieltäytyi vastaanottamasta sitä ja sanoi olevansa partiolainen, joka vain teki päivän hyvän työnsä. Boyce kiinnostui partiolaisten toiminnasta ja meni tapaamaan henkilökuntaa partiolaisten päämajaan. Kun Boyce palasi takaisin Yhdysvaltoihin, hän perusti Boy Scouts of American helmikuussa 1910. Edgar M. Robinson ja Lee F. Hanmer kiinnostuivat aluillaan olevasta partioliikkeestä ja suostuttelijat Boycen luovuttamaan BSA:n ohjelman Nuorten miesten kristilliselle yhdistykselle jatkokehittelyä varten huhtikuussa 1910. Robinson hankki toimintaan mukaan useita merkittäviä varhaisten nuorisoliikkeiden johtohahmoja. Myös Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1901–1909 toiminut Theodore Roosevelt, joka oli jo pitkän aikaa sitten ilmaissut huolensa amerikkalaisten nuorten miesten rappeutumisesta, osoitti vahvaa tukea partioliikkeen synnyttämiselle.

Partioliikkeen arvot

Vuonna 1910 partioliike ilmaisi tavoitteekseen opettaa pojille isänmaallisuutta, rohkeutta ja lähimmäisen arvoja. Myöhemmin vuonna 1937 BSA:n tavoitteeksi ilmaistiin, että jokaisella sukupolvella, mitä kypsymiseen tulee, ei ole tärkeämpää tehtävää kuin opettaa seuraavalle sukupolvelle korkeita arvoja ja hyvää käytöstä. Tällä hetkellä BSA:n toiminta-ajatuksena on valmistaa nuoria ihmisiä tekemään eettisiä ja moraalisia valintoja elämänsä aikana opettamalla heille partiolupauksen ja -lain arvoja. Partioliikkeen ensimmäinen tukija Yhdysvalloissa oli Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, joka otti partio-ohjelman osaksi nuorille miehille suunnattua ohjelmaansa vuonna 1913. Toukokuussa 2018 Mormonikirkko ilmoitti, ettei se enää vuoden 2019 lopusta alkaen enää sponsoroi partiojärjestöjä Yhdysvalloissa, vaan keskittyy omaan maailmanlaajuiseen nuoriso-ohjelmaansa. Kirkon mukaan nuoret mormonit saavat kuitenkin liittyvä vapaasti muidenkin organisaatioiden tukemiin partiojärjestöihin.

Partioliikkeen arvot

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat