fallback-image

Rakkojen ehkäiseminen patikoidessa

Rakot syntyvät jalkoihin herkästi. Jos sidot terveeseen jalkaasi saappaan, joka on joko liian löysä tai liian tiukka, ja patikoit muutamia kilometrejä, huomaat ennen pitkään ärsyyntyvän kohdan jalassasi siellä, mistä kenkä hankaa. Jos jätät tämän varoituksen huomioimatta ja jatkat vaan matkaa eteen, ihosi tekee pian jotain merkillistä. Kun ihosi uhkana on hieroutua puhki, se kehittää pintaan rakon, joka on steriiliä nestettä sisältävä tasku, jonka avulla iho pystyy vaimentamaan hankaavaa kitkaa.

Jos jatkat vielä tämän jälkeen kävelemistä ilman tarvittavia hoitotoimenpiteitä, rakko saattaa puhjeta, jolloin iho repeytyy auki paljastaen kivuliaan haavan. Jos haava pääsee altistumaan hikisessä sukassa bakteereille, se saattaa tulehtua. Rakot tarkoittavat patikoijalle ja reppuretkeilijöille samaa kuin puhjennut rengas tai jäähdyttimen keittäminen autoilijalle. Ne voivat viedä ajatuksen itseensä ja pilata ilon koko päivältä. Onneksi rakkojen ehkäiseminen ja syntyneiden rakkojen hoitaminen voi olla yhtä helppoa kuin niiden hankkiminenkin.

Oikeanlaiset kengät ja sukat

Aloita valitsemalla itsellesi hyvin sopivat kengät. Kenkien pitää olla mukavat, mutta ei pelkästään korttelin ympäri kävelyllä, vaan myös useiden kilometrien jälkeen metsäpoluilla. Ulkojalkinekaupasta saatu opastus voi auttaa sinut hyvin oikeaan suuntaan. Ota uudet kengät käyttöön pitämällä niitä jalassasi mahdollisimman paljon ennen kuin lähdet patikoimaan pitkää matkaa. Kokeile puristavatko kengät mistään tai hierovatko ne kantapäätäsi. Tutustu kenkiin ja kokeile niitä ennen kuin luotat niihin niin paljon, että voit lähteä pitkälle patikointimatkalle. Valitse sukat, joiden saumat ovat sileäpintaiset. Kuivat jalat kehittävät huomattavasti harvemmin rakkoja, joten etsi kuitusekoituksia, jotka on suunniteltu siirtämään kosteutta. Vaihda kuiviin sukkiin, jos jalassasi olevat sukat kastuvat. Märät sukat sidottuna reppusi ulkopuolelle pääsevät kuivamaan ja tuulettumaan jatkaessasi matkaasi. Voit myös laittaa kosteat sukat makuupussisi pohjalla, jolloin kehosi lämpö kuivattaa ne yön aikana. Monet patikoijat laittavat ensin jalkaansa ohuemmat sukat ja niiden päälle paksummat toiset sukat. Tiukasti jalassasi olevat ohuet sukat voivat liukua hieman ulompia sukkia vasten, mikä auttaa vähentämään kitkaa ihon pinnalla. Kanna patikoidessasi aina mukana rakonhoitopakkausta. Pakkaa suljettavaan muovipussiin rakkolaastareita, haavatyynyjä, urheiluteippiä, pienet sakset, puhdistusliinoja ja desinfiointiainetta sekä ompeluneuloja ja butaanisytytin neulojen steriloimista varten.

Oikeanlaiset kengät ja sukat

Ennaltaehkäise ja hoida kunnolla

Voit ehkäistä rakkojen syntymistä varmistamalla ennen patikoimaan lähtöä, että kaikilla mukana olijoilla on mukavat kengät ja sukat. Pysähdy parin kilometrin välein ja tarkista, ettei kenelläkään ole hankaumia ja kerro muille kuinka tärkeää on mainita jalkaongelmista heti, kun huomaa ensimmäisiä oireita. Jos saat hankaumia, laita niiden suojaksi rakkolaastari ja suojaa se esimerkiksi urheilu- tai ensiaputeipillä. Jos jalkaa pääsee muodostumaan jo rakko, puhdista se alkoholipyyhkeellä. Suojaa rakko oikean kokoisella rakkolaastarilla ja leikkaa sen päälle sopivan kokoinen pala haavatyynyä, joka vähentää kengästä aiheutuvaa painetta. Rakon sijainnista riippuen voit laittaa sen päälle useampia haavatyynyjä tarvittavan pehmustuksen aikaansaamiseksi. Sen jälkeen voit sitoa haavatyynyt paikalleen teipillä.

Ennaltaehkäise ja hoida kunnolla

Rakon jättäminen puhkaisematta antaa ihon suojata hankaumaa, jolloin se pääsee parantumaan luonnollisesti. Mutta jos sinun täytyy kuitenkin jatkaa patikoimista ja rakko näyttää olevan joka tapauksessa puhkeamassa, sen tyhjentäminen hallitusti saattaa ehkäistä tulehduksen syntymistä. Puhdista rakko ensin alkoholipyyhkeellä ja steriloi neula tulella. Riko neulalla rakon alaosa ja anna nesteen tyhjentyä rakosta. Käytä desinfiointiainetta kuten normaalin haavan puhdistuksessa. Suojaa rakkolaastarilla ja tee haavatyynyistä pehmike helpottamaan hankautumista. Side kannattaa vaihtaa kerran päivässä. Kun palaat kotiin, mieti kuinka voit ehkäistä rakkojen syntymistä jatkossa. Sukkien tai kengännauhojen sidontatyylin vaihtaminen voi olla jo riittävä keino.

 

 

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat