fallback-image

Partiotoiminta Ruotsissa

Ruotsissa partiota harrastaa 70 000 henkilöä. Tämä kaikki alkoi vuodesta 1908, kun matkasihteeri Emil Winqvist järjesti pienimuotoisen partioleirin Spångassa. Sana partiosta levisi ja siitä kirjoitettiinkin lehdissä ympäri maan ja koko partiotoiminta alkoi levitä. Todellinen leviäminen alkoi Riddarpojkarna-partiolippukunnan perustamisesta vuonna 1910. Kansa alkoi keskustella partiosta ja se alkoi saamaan enemmän ja enemmän osallistujia. Partio oli tarkoitettu alunperin vain pojille. Vuonna 1913 myös tytöt saivat oman partion. Tänä päivänä kaikki ovat tervetulleita aloittamaan partioharrastuksen. Tutkitaanpa lähemmin ruotsalaista partiokulttuuria.

Partiolaisuus

Partiolaisuus käsittää monien hyödyllisten taitojen oppimista. Partiolainen oppii partiossa paljon itsestään ja ympäristöstään. Partiossa opitaan tekemisen kautta ja kaikilla partiolaisilla on mahdolllisuus kokeilla sekä johtamista että johdettavana olemista. Asiat tapahtuvat luonnonhelmassa. Partiossa on kyse ystävyydestä ja aivan kaikki lapset ja nuoret ovat tervetulleita.Partiolaisuus on ruotsalaisten ylpeyden kohde. Sanotaan, että jos tulet Ruotsiin partioasussa, sinut tunnistetaan aivan varmasti partiolaiseksi. Niin paljon partiota arvostetaan. Partioita onkin paljon ympäri maan: niitä on huikeat 1100 kappaletta. Ruotsissa partiolaisia ei enää erotella partiotytöiksi ja -pojiksi, vaan kaikista käytetään tasapuolista termiä “scout” (englanniksi partiolainen). Ruotsalaiseen partio-univormuun kuuluu tummansininen paita sekä huivi, jossa on vogli eli partiolaissolmu. Vogli on yleisesti partiohuiveissa käytetty punos, joka on usein nahkainen. Suomessakin voglia voi käyttää partiojohtajan peruskurssin käynyt partiolainen. Partiolaisilla on tapana jakaa erityisiä kunnianosoituksia partiolaisille. Ansiomerkkejä voidaan saada ansiokkaista suorituksista, jotka ansaitsevat kunniaa. On olemassa vain yksi maailmantasoinen kunniamerkki, nimeltään Bronsvargen, joka on WOSM:n jakama. Muutoin ansiomerkit jaetaan yleisesti partion sisällä.

Partiolaisten periaatteita

Ruotsalainen partiolaisuus noudattaa erilaisia partiolaisten lakeja ja lupauksia. Tällaisia lakeja on esimerkiksi, että partiolainen etsii oman uskonsa ja kunnioittaa muiden, partiolainen on rehellinen ja luotettava, ystävällinen, huomioonottavainen ja luotettava ystävä. Lisäksi partiolainen kohtaa vaikeudet valittamatta, oppii luonnosta ja haluaa huolehtia sen säilyvyydestä sekä on vastuussa itsestään ja muista. Partiolaisten lupauksen mukaan partiolainen lupaa tehdä parhaansa noudattaakseen partiolaisten lakia.

Scouterna

Scouterna on Ruotsin kansallisen partioliikkeen kattojärjestö, joka on perustettu vuonna 2012. Siihen kuuluu monia ruotsalaisia partioliikkeitä. Scouternaan kuuluvat partiot haluavat valmistaa nuoria elämään ja kaikilla jäsenillä on samat arvot, joihin liittyy vahvasti esimerkiksi ystävyys. Yhteisönä jäsenet pitävät tapaamisia joka toinen vuosi. Tähän viikonlopun tapaamiseen osallistuu 1000 partiolaista ympäri Ruotsia. Scouternaan kuuluu partiokeskuksia ympäri Ruotsin. Näissä keskuksissa on mahdollisuus leiriytyä tai järjestää vaikkapa erilaisten ryhmien kokouksia sisätiloissa. Keskuksia on monenlaisia, isompia ja pienempiä, ja ne kaikki tarjoajat toinen toistaan erilaisempia puitteita. Näistä esimerkkinä mainittakoon Kopparbo Scout Centre, joka on yksi Ruotsin suurimmista partiokeskuksista. Se sijaitsee Dalarnassa. Partiolaisten käytettävissä on niin metsiä kuin peltojakin. Alue on niin laaja, että sinne mahtuu jopa 5000 telttailijaa. Lisäksi majoituspaikkoja on 50. Alueelta löytyy paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten ratoja ja luontokyselyjä, joissa voit testata tietouttasi luonnosta. Lisäksi partiolaisilla on mahdollisuus tutkia kiinni saamiaan hyönteisiä mikroskoopilla erityisessä Tiedekeskuksessa. Rohkeimmat voivat lisäksi kokeilla kiipeilyseiniä. Kyllä huomaa, että partiolaisuus on ruotsalaisille tärkeää. Partiotoimintaa löytyy siis todella paljon ympäri Ruotsia. Kävit sitten missä osassa maata hyvänsä, tulet varmasti löytämään useitakin partiokeskuksia. Partion aloittaminen on helppoa ja siellä oppii paljon tärkeitä, elämässä tarvittavia taitoja. Oppiminen tapahtuu lapselle ja nuorelle kiinnostavalla tavalla, tekemällä. Partiossa ei varmasti opita mitään turhaa. Monet saavat partion kautta elinikäisiä ystäviä ja se tekee partiokokemuksesta vielä hauskempaa.

Scouterna

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

syyskuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat