fallback-image

Partioliikkeen maailmanjärjestö

Maailman partiolaisten suurin ja vanhin maailmanlaajuinen järjestö on nimeltään Partioliikkeen maailmanjärjestö, englanniksi World Organization of the Scout Movement eli WOSM. Järjestö on perustettu vuonna 1920 ja nykyään järjestössä on noin 28 miljoonaa jäsentä 161 jäsenmaassa. Suurin osa Partioliikkeen maailmanjärjestön jäsenjärjestöistä hyväksyy jäsenikseen niin tyttöjä kuin poikiakin. Ennen kuin Partioliikkeen maailmanjärjestö perustettiin, vastaavia tehtäviä oli hoitamassa partiolaisten kansainvälinen toimisto, jonka toimipaikkana oli Englanti. Partioliikkeen maailmantoimisto (World Scout Bureau) sijaitsee Genevessä Sveitsissä. Toimiston tehtävänä on toimia maailmanjärjestön sihteerinä ja huolehtia tehtävistä, jotka partiolaisten maailmankonferenssi ja maailmankomitea sille antaa. Toimistolla on henkilökuntaa noin 30 henkilöä, virallisina kielinä maailmantoimistolla ovat käytössä englanti ja ranska. Partioliikkeen maailmankomitean puheenjohtajana toimii tällä hetkellä João Armando Gonçalves.

Partioliikkeen maailmanjärjestö

Partioliikkeen maailmanjärjestön tunnus on lila-valkoinen partioliljamerkki, jonka valkoinen väri edustaa puhtautta ja lila väri toisten ihmisten auttamista sekä johtajuutta. Liljassa on kolme lehteä, joista kukin edustaa partiolupauksessa esitettyä kolmea pääkohtaa. Liljan kahta lehteä koristaa kaksi viisisakaraista tähteä, jotka edustavat uskollisuutta ja tietoa. Liljan ympärillä oleva merimiessolmulla solmittu köysi taas symboloi partioliikkeen koko maailmanlaajuista yhteyttä. Sama partioliljamerkki toimii kaikkien Partioliikkeen maailmanjärjestön jäsenten yhteisenä tunnuksena.

Partioliikkeen maailmanjärjestön tehtävät ja perusperiaatteet

Etelä-Afrikassa vuonna 1999 järjestetyssä partioliikkeen maailmankonferenssissa hyväksyttiin partiotoiminnan tehtäväksi nuorten kasvatuksen edistäminen partiolakiin ja -lupaukseen perustuvan arvojärjestelmän avulla, sekä tavoite rakentaa parempaa maailmaa, missä ihmiset voivat toteuttaa itseään ja toimia edistäen yhteiskuntaa. Partioliike käyttää tehtävänsä toteuttamiseen partiomenetelmää, joka sisältää eri ikäisille ryhmille suunnattua ohjelmaa. Nämä eri ikäryhmien ohjelmat perustuvat partiolakiin ja partiolupaukseen, ja niiden tavoitteena on oppia tekemällä, toimia pienryhmissä ja toimia luonnossa. Partioliikkeen maailmanjärjestön perusperiaatteena on toimia vapaaehtoisena ja puoluepoliittisesti sitoutumattomana nuorille suunnattuna kasvatuksellisena järjestönä, joka tarjoaa avoimen osallistumisen jokaiselle nuorelle riippumatta hänen kansallisuudestaan, uskonnostaan tai rodustaan, niin että toiminta toteutuu partiotoiminnan periaatteiden, arvojen ja menetelmien mukaisesti. Partioliikkeen maailmanjärjestön periaatteisiin kuuluu myös kunnioitus Jumalaa, ihmiskuntaa sekä itseään kohtaa. Nämä periaatteet esitetään myös alkuperäisessä partiolupauksessa ja partiolaissa.

Partioliikkeen jäsenjärjestöt

Partioliikkeen maailmanjärjestöllä on lähes joka maassa toimivia jäsenjärjestöjä. Täysivaltaisia maailmanjärjestön jäseniä on kaikkiaan 161 maassa. Maailmassa on olemassa ainoastaan kuusi sellaista itsenäistä maata, joissa ei ole Partioliikkeen maailmanjärjestön hyväksymää toimintaa. Kaikkiaan partioliikkeellä on maailmassa jäseniä yli 28 miljoonaa, joista tyttöjä ja naisia on noin 9 miljoonaa. Alun perin partioliike perustettiin vain partiopoikien järjestöksi, mutta partioliikkeen jäsenjärjestöt ovat alkaneet ottaa 1970-luvulta alkaen jäsenikseen myös tyttöjä ja naisia, kun järjestöjen rooli on muuttunut yhteiskasvatusjärjestöksi. Partioliikkeen maailmanjärjestön jäsenjärjestöistä 34 on jäseninä myös Partiotyttöjen maailmanliitossa. Partioliikkeen jäsenjärjestöistä 20 on avoinna pelkästään pojille. Jokaisella partioliikkeen jäsenjärjestöllä on yhtäläinen äänioikeus maailmanjärjestön päätöksenteossa ja sama asema jäsenyydessä.

Maantieteellinen jako

Partioliikkeen maailman järjestön jäsenalueet on jaettu maantieteellisesti kuuteen eri alueeseen, jotka ovat Afrikan alue, Arabian alue, Aasian ja Tyynenmeren alue, Euraasian alue, Euroopan alue sekä Amerikan alue. Kaikilla alueilla on omat paikalliset toimistonsa ja niitä johtaa omat komiteansa. Kansallisista partiojärjestöistä maailmanjärjestön jäseneksi voidaan hyväksyä vain yksi järjestö maata kohti. Kansallinen järjestö voi tosin koostua useista yhdistyksistä ja toimia federaatiomuotoisena edustajana maailmanjärjestössä. Maailmanjärjestykseen hyväksyttävän jäsenjärjestön tulee noudattaa partioliikkeen tavoitteita, perusperiaatteita ja menetelmää. Lisäksi sen tulee olla itsenäinen, epäpoliittinen ja vapaaehtoinen. Partioliikkeen maailmanjärjestöllä on Sveitsissä ja Egyptissä sijaitsevat kaksi partiokotia. Sveitsin Kanderstegin partiokeskuksen leirialueelle mahtuu noin 1 500 partiolaista ja sen partiohotellina ja kurssikeskuksena toimivaan rakennukseen noin kaksisataa yöpyjää. Partiokodissa on järjestetty Jamboree vuonna 2007.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat