fallback-image

Partiolaisten Maailmanjamboree

Partioliikkeen maailmanjärjestön järjestämä Jamboree on maailman suurin partioleiri, jolle osallistuu yleensä useita kymmeniä tuhansia partiolaisia ympäri maailmaa iältään 14 vuodesta 17 vuoteen. Kaikki soveltuvan ikäiset partiolaisnuoret kaikkialta maailmasta ovat tervetulleita Jamboreelle, mutta läheskään kaikki partiolaiset eivät osallistu leireille, koska matkat niille ovat usein kalliita pitkien etäisyyksien vuoksi. Ensimmäinen Partiolaisten Maailmanjamboree järjestettiin Lontoossa vuonna 1920. Sotavuosia lukuun ottamatta Jamboree on järjestetty sittemmin noin joka neljäs vuosi eri sijainneissa ympäri maailmaa.

Jamboreen järjestäminen

Seuraava Partiolaisten Maailmanjamboree, järjestyksessään kahdeskymmenesneljäs, on määrä järjestään Yhdysvalloissa 22.7.–2.8.2019. Edellinen kahdeskymmeneskolmas Maailmanjamboree järjestettiin Japanin Kirara-hamassa vuonna 2015, sitä aiempi järjestettiin vuonna 2011 Ruotsin Rinkabyssä. Vuoden 2007 Jamboree järjestettiin Isossa-Britanniassa Essexin Hylands Parkissa, ja 2000-luvun ensimmäinen Jamboree Thaimaan Sattahipissä vuosien 2002 ja 2003 vaihteessa. Tytöt pääsivät osallistumaan Jamboreelle ensimmäistä kertaa palveluleiriläisiksi vuonna 1975 järjestetyllä leirillä ja varsinaisiksi leiriläisiksi vuonna 1983 järjestetyllä leirillä Kanadassa. Tytöille on myös järjestetty oma Jamboree nimeltään Pax Ting yhden kerran vuonna 1939. Suomessa Jamboreeta ei ole koskaan järjestetty, eikä virallisia suunnitelma leirin järjestämiselle Suomessa ole olemassa, mutta Suomi osallistui kuitenkin yhdessä Norjan, Islannin, Ruotsin ja Tanskan kanssa vuonna 1975 Norjassa pidetyn Jamboreen järjestämiseen.

Jamboreen järjestäminen

Historiaa

Partiolaisten Maailmanjamboree on nimenomaan Partioliikkeen maailmanjärjestön käyttämä termi, kun taas muut organisaatiot järjestävät jäsenilleen myös jamboreen nimellä tunnettuja tapahtumia. Kun partioliike perustettiin vuonna 1907, siitä tuli nopeasti kansainvälinen menestys. Kun liike jatkoi kasvamistaan, partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell näki tarpeelliseksi koota yhteen partioliikkeen edustajia ympäri maailmaa. Tapahtuman yleinen tarkoitus oli muodostaa ja pitää yllä maailmanlaajuista sidettä ja auttaa liikkeen nuoria partiolaisia oppimaan tuntemaan muita ihmisiä ja muiden kansojen edustajia suorassa vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Idean säännöllisen tapahtuman järjestämisestä Baden-Powell sai alun perin Kreikan partioliikkeen johtajalta Konstantinos Melasilta vuonna 1918 Englannissa järjestetyssä partiolaisten tapaamisessa. Melas ehdotti, että tapahtuma pitäisi järjestää toistuvasti joka neljäs vuosi samalla lailla kuin olympialaiset oli järjestetty antiikin Kreikassa. Baden-Powell otti ehdotuksen vastaan innolla ja nimesi tapahtuman Jamboreeksi.

Ensimmäinen Jamboree Lontoossa ja myöhemmät Jamboreet

Ensimmäinen Partiolaisten Maailmanjamboree järjestettiin vuonna 1920 Lontoon Kensingtonissa Olympia-tapahtumakeskuksessa. Tapahtuma järjestettiin symbolisesti saman nimisessä paikassa, missä olympialaiset olivat aikoinaan syntyneet. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 8 000 partiolaista kolmestakymmenestäneljästä maasta. Tästä eteenpäin Jamboree on järjestetty aina neljän vuoden välein, mutta tästä on ollut kaksi poikkeusta. Vuosien 1937 ja 1947 välillä Jamboreeta ei järjestetty toisen maailmansodan takia ja vuoden 1979 Jamboree, joka oli määrä järjestää Iranissa, peruutettiin alueella vallinneiden poliittisten levottomuuksin vuoksi. Jamboree on järjestetty useissa eri maissa ympäri maailmaa, ensimmäiset seitsemän leiriä järjestettiin Euroopassa ja kahdeksas vastaavasti Pohjois-Amerikassa, jolloin alkoi perinne siirtää Jamboree eri mantereille. Tähän mennessä Jamboreeta ei ole vielä järjestetty Afrikassa.

Kaikkien aikojen suurin osallistujamäärä kaikista leireistä oli vuoden 2011 Ruotsin Rinkabyn Jamboreessa, johon osallistui kaikkiaan yli 40 000 jäsentä ympäri maailmaa. Tämä osallistujamäärä kuvaa niitä osallistujia, jotka olivat paikalla koko tapahtuman ajan. Heidän lisäkseen tapahtumassa vieraili satoja tuhansia muita partiolaisia, jotka osallistuivat tapahtumaan vain yhden päivän ajan. Ensimmäinen Jamboree Lontoossa vuonna 1920 oli enemmänkin partioliikettä esittelevä messutapahtuma, missä vierailijat näkivät, kuinka asiat hoidettiin muualla maailmassa. Toinen Jamboree Tanskan Ermelundenissa vuonna 1924 järjestettiin jo leirimuotoisena. Sen jälkeen jokainen seuraava Jamboree on kehitetty omaan muotoonsa, jossa ohjelmaan sisältyy lähinnä aktiviteetteja, joiden myötä eri maista kotoisin olevat partiolaiset ehtivät hyvin tutustumaan toisiinsa ja olemaan vuorovaikutuksessa vapaammin kuin messutyyppinen tapahtuma muuten sallisi.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat