fallback-image

Partio

Partio on kansainväline harrastus, jolla on pitkät juuret historiassa. Partion tarkoituksen on opettaa lapsille ja nuorille luonnossa selviytymisen taitoja ja kasvattaa heistä vastuuntuntoisia kansalaisiksi.

Partiota harrastetaan noin 224 eri maassa ja yhteensä partiolaisia on kansainvälisesti noin 40 miljoonaa. Partiolla on kaksi maailmanlaajuista järjestöä, jotka ovat nimeltään Partioliikkeen Maailmanjärjestö ja Partiotyttöjen Maailmanliitto. Suomessa järjestönä toimii Suomen Partiolaiset ry ja on myös molempien kansainvälisten järjestöjen jäsen. Partion toiminnan on tarkoitus olla avoimesti hauskaa tekemistä jokaiselle, ilman puolueettista sitoutumista. Partion toiminta perustuu kehittämään itseään ihmisenä, toisten ihmisten ja olentojen kunnioittamiseen, vastuuntuntemiseen ja toimeen tarttumiseen, luotettavuuteen, ystävyyteen ja elämän totuuteen. Nämä asiat ovat partiolaisille yleisiä ihanteita ja osassa maista nämä jopa tunnetaan partiolaisten lakeina

Partion historia

Partioliikkeen perusti Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, lempimiltään tunnettu BP tai B-P Englannissa vuonna 1907. Vaikutteet partion perustamiseen hän sai Ernest Thompson Setonin ”Woodcraft-intiaani” nuorten liikkeestä. Ernest pääsikin partioliikkeen johtoon, jossa toimi vuoteen 1915 asti. Hän kuitenkin vastusti partioliikkeen tekemistä armeijamaiseksi järjestöksi, jonka takia erosi liikkeestä.Ensimmäisellä partioleirillä oli 20 poikaa ja se pidettiin vuonna 1907 Brownseanin saarella. Mukaan halusi myös useita tyttöjä, mutta BP Baden-Powell ei halunnut heitä mukaan. Tämän johdosta partioliikkeen vierelle perustettiin Girl Guides –liike joka ajoi samaa asiaa, mutta vain tytöille.

Suomessa partiota pidettiin laittomana, mutta suomen itsenäistymisen jälkeen se tuli taas lailliseksi. Ensimmäiset partiopäivät järjestettiin toukokuussa vuonna 1917, joiden aikana Suomeen perustettiin oma partioliitto, jonka nimeksi tuli Suomen Partioliitto. Tämän liiton sisällä toimi itsenäisesti kolme eri partioryhmää, jotka olivat Suomalainen ryhmä, Svenska Scoutbrigad ja kaksikielinen Vapaa ryhmä. Puheenjohtaja Suomen Partioliitossa toimi Verneri Louhivuori. Liitto kuitenkin hajosi jo vuoden 1919 lopussa partiolain aiheuttaman riidan takia, jonka jälkeen itsenäiset ryhmät perustivat omat liittonsa. Nämäkin liitot jakautuivat muutaman vuoden päästä erikseen tyttö- ja poikaliittoihin.

Partion kansainvälisyys

Ainoat maat jossa partioita ei harrasteta, ovat Andorra, Kiina, Kuuba, Pohjois-Korea ja Laos. Muuten kansainvälisyys näkyy partiotoiminnassa laajasti. Jokaisen maan partiolaisilla on mahdollisuus osallistua ulkomailla järjestettäviin leireihin tai tapahtumiin ja taas vastaavasti jokainen maa on velvollinen ottamaan halukkaat ulkomaalaiset partiolaiset mukaan tekemisiinsä. Partio myös järjestää ahkerasti erilaisia kehitysyhteistyöprojekteja ja auttaa tutustumaan erilaisten aktiivien avulla muiden maiden kulttuureihin ja tapoihin. Kansainvälisyys liittyy partiolaisten perustoimintaan ja kasvatustavoitteisiin, joilla pyritään parantamaan avoimuutta tuntematonta kohtaan. Partiolaisen peruspiirteinä on kiinnostus arvostaa ja ymmärtää maiden ja kulttuurien välisiä eroja. Kaikkialla maailmassa partiolaiset antavat samanlaisen partiolupauksen, jonka sisältö ei eroa maasta riippumatta. Partion perimmät tarkoitukset ja mentaliteetit pysyvät myös samana maasta toiseen. Arvot ja tavat ovat myös yhteisiä joka maalle ja esimerkiksi jokaisessa maassa partiolainen kättelee vasemmalla kädellä, koska se on lähempänä sydäntä. Myös partiopuku pysyy samanlaisena jokaisessa maassa ja partiosta saadut merkit eivät myöskään erotu toisistaan muuta kuin tarvittaessa kielellisesti.

Partion historia

Syynä partiopuvuille on niiden tasa-arvoisuus ja käytännöllisyys. Tällä pyritään erottamaan vaatteiden mukana tulevia eroja yhteiskunnallisesta asemasta ja vauraudesta, tällä tavoin jokainen pysyy tasavertaisena, oli tausta mikä tahansa, eikä eri maalaisia erotella toisistaan. Puvulla halutaan osoittaa kuuluvansa maailmanlaajuiseen partioliikkeeseen, joka on myös maailman suurin nuorisojärjestö. Puvun on tarkoituksena kertoa auttamishalusta ja ystävällisyydestä kanssa kulkijoita kohtaan, riippumatta kieli- tai uskontorajoista. Osassa maissa partiopukua käytetään myös työasuna, samalla tavalla kuin muut työläiset pukeutuvat univormuihinsa. Työasuna se on osoitus siitä, että on töissä kansainvälisen partiojärjestön nimissä.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat