Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio on suosittu harrastus ympäri maailmaa ja on suunnattu niin lapsille kuin nuorille, miksei myös aikuisillekkin. Tämän harrastuksen kautta voi oppia monia itselleen hyödyllisiä taitoja ja kehittää itseänsä ihmisenä muutoinkin. Partio tuo mukavasti fiksua puuhaa vapaa-aikaan ja samalla oppii paljon hyödyllisten asioiden lisäksi kunnioitusta ihmisiä, eläimiä sekä luontoa kohtaan. Keskeisin asia partiossa on ideologia ”ystävyyden rakentaminen yli rajojen”. Partiotoimintaa on 224 maassa ja säännöllisesti partiota harrastavia on noin 40 miljoonaa. Joissakin maissa partiota ei tavata, esimerkiksi Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Partio itsessään on lähtöisin Isosta Britanniasta vuodesta 1907, Suomessa partiota aloiteltiin jo vuonna 1910.

Partiolaisten yhteistyö ympäri maapalloa

Partiolaiset ympäri maapalloa puhaltavat yhteen hiileen monella tapaa. Tämä näkyy esimerkiksi tapahtumina, joista esimerkkeinä voisi mainita leirit ja jamboreet. Nämä tapahtumat tekevät partiotoiminnasta enemmän kansainvälistä ja tapahtumien myötä päästään puhaltamaan yhdessä tekemisen makuun tämän laajan ja viihdyttävän harrastuksen parissa. Kerran vuodessa järjestetään suurleiri, jossa päästään näkemään muiden maiden edustajia ja jakamaan samat arvot sekä kiinnostuksen kohteet. Kansainvälinen partiotoiminta on erittäin tiivistä ja tämän vuoksi on helppo päästä oppimaan myös eri kansojen kulttuureista sekä tavoista ja ymmärtämään erilaisuutta monella erillä tavalla. Partioiden välillä on toki hieman eroavaisuuksia, mutta aate on jokaisessa maassa sama. Kaikilla partiolaisilla on samanlaiset puvut, jotka ovat yleensä kuitenkin muiden maiden kanssa keskenään erilaisia. Samanlaisilla puvuilla korostetaan tasa-arvoisuutta partiolaisten kesken. Asuun kuuluu aina partiovyö.

Ulkomaisille leireille lähdettäessä otetaan mukaan sekä käyttöön normaalista poikkeava edustushuivi. Partiolaisilla ympäri maailman on sama tervehdys, jossa kätellään aina vasemmalla kädellä – koska se on lähempänä sydäntä. On sanomattakin selvää, että kaikki partiolaiset eivät puhu samaa kieltä, mutta heillä on käytössään monia sanakirjoja, joista löytyy paljon toiminnassa tärkeimpiä sanoja ja eleitä ja merkkejä. Partiolaisilla on muutamia yhteisiä juhla pyhiä, esimerkiksi Yrjönpäivä, muistelemispäivä sekä Rauhanpäivä.

Partiomenetelmä ja partion historiasta lyhyesti

Partiomenetelmä on tiivistettynä suuri kokonaisuus. Iästä riippuen partiolaisille annetaan erilaisia tehtäviä ja omaksuttavia asioita. Partiossa opitaan mieluiten tekemällä kuin teoriaa opiskelemalla. Itsessään partiomenetelmään kuuluu kahdeksan osa-aluetta, jotka ovat juurikin tämä suuri kokonaisuus ja kaikille yhteinen asia partion sisällä. Kaikkien menetelmien on toimittava, vain muutama menelmä ei siis riitä ja jokainen näistä menetelmistä on yhtä tärkeitä. Aikuisilla on partiossa tärkeä rooli olla lasten ja nuorten tukena sekä apuna ja rohkaista heitä tekemään partioon kuuluvia asioita.

Partiomenetelmä ja partion historiasta lyhyesti
Partiomenetelmä ja partion historiasta lyhyesti

Yksi osa-alueista partiossa on ”päivän hyvä työ” joka tarkoittaa, että autat jotain pyyteettömästi, tällä lisätään yhteisöllisyyttä ja halua palvella koko yhteisöä sekä näyttää hyvää esimerkkiä muille ihmisille. Partiossa opetellaan myös toimimaan ja pärjäämään luonnossa sitä vahingoittamatta. Valtaosa partion toiminnasta/tehtävistä toteutetaan luonnossa sen monipuolisuuden sekä vaihtelevuuden vuoksi parantaen myös keskittymistä. Kun kaikki osa-alueista on suoritettu, on partion päämäärä saavutettu. Partiossa tapahtuvat asiat/tehtävät auttavat ihmistä luontaisesti läpi elämän tämän monipuolisuuden vuoksi.

Partiolaisliike sai alkunsa erään miehen ideasta, hänen nimensä oli Robert Baden-Powell. Hän oli menestyksellinen upseeri Englannista. Kun Baden-Powell palasi takaisin kotiinsa Englantiin komennoltansa, hän huomasi, että hänen tekemäänsä kirjaa on käytetty oppimateriaalina koulussa. Hänelle syntyi idea, että kuinka lapset ja nuoret saataisiin pois pahanteosta, joten hän halusi ottaa kirjansa käyttöön käytännössä. Näin saataisiin samalla lapsille ja nuorille mukavaa tekemistä ja pidettyä heidät kaidalla polulla samalla kehittymistä tukien. Tytöille partiota alettiin järjestämään vuonna 1909, jonka toiminta oli hieman tyttömäisempää, joten siinä opeteltiin esimerkiksi äitiyteen ja kodinhoitoon liittyviä asioita. Vuonna 1916-1918 tyttöjen partioista tehtiin enemmän saman kaltaisia kuin poikapartiot.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

fallback-image

Kesäleirin etuja

Arkistot

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat