fallback-image

Partio: Toiminnan perusperiaatteet

Partiotoiminta sai alkunsa hyvin sotilaallisissa olosuhteissa, järjestön perustajana tunnettu Robert Baden-Powell toimi Brittiarmeijan upseerina kirjoittaessaan partion perusteosta Scouting for Boys. Kirjan suosion innoittamana Robert jäi eläkkeelle armeijasta, ja omisti elämänsä partio aatteen levittämiselle.

Nykypäivänä maailmasta löytyy 109 miljoonaa partiolaista, ja vaikka liikettä on myös kritisoitu laajalti, yleisesti ottaen se koetaan positiiviseksi ajan vietto muodoksi, joka opettaa harrastajalleen vastuullisuutta sekä luonnon kunnioittamista. Partiotoiminta pyrkii myös olemaan hyvin kansainvälistä, mikä puolestaan avartaa lasten ja nuorten maailmankuvaa.

Partion toimintaperiaatteet

Suomessa partiotoimninta jakautuu lippukuntiin, jotka voivat itsenäisesti päättää omasta vuosittaisesta ohjelmastaan. Kaikkien lippukuntien toiminnan tulee kuitenkin nojata yhteisiin partio ihanteisiin, ja partiolaisten odotetaan sitoutuvan kansainväliseen partiolupaukseen. Lasten ja nuorten yksilöllisyyttä rohkaistaan, ja poliittiset sitoumukset jätetään partion ovien ulkopuolelle. Vaikka osana partiolupausta onkin Jumalan kunnioitus, partio ei korostaa että tällä tarkoitetaan ideologisesti korkeampaa voimaa, hengellisyyttä, ja korkeamman voiman kunnioittamista, ei vain ja ainoastaan kristittyjen Jumalaa. Partiolupaus on sama kaikille riippumatta partiolaisen lippukunnasta, ikäryhmästä, tai muista lähtökohdista. Lupauksen antamiseksi järjestetään tilaisuus vuosittain, ja jokainen partiolainen osallistuu tähän tilaisuuteen siirtyessään uuteen ikäryhmään. Partioihanteet taas vaihtelevat eri ikäryhmien välillä, ja ne räätälöidään lasten ja nuorten ikään sopiviksi. Partio korostaa positiivista suhtautumista itseensä yksilönä ja yhteiskunnan jäsenenä. Jokaisen jäsenen tulee arvostaa itseään tarpeeksi että lähtee kehittämään positiivisia taitoja, ja huolehtimaan omasta fyysisestä ja henkisestä terveydestään. Partiolaisten odotetaan olevan aktiivisia yhteiskunnallisesti, ja lojaaleja omalle koti maalleen. Luonnon kunnioitus on myös suurena osana partiotoimintaa, ja retkeilyn ja leirien kautta lapset havaitsevat käytännössä mitä luonnonsuojelu ja kunnioitus merkitsee. Partiolaiset auttavat usein lippukuntansa kautta yhteiskunnallisissa projekteissa, ja partion sisällä lasten ja nuorten vastuunottoa rohkaistaan organisaation sisäisten roolien kautta. Lapset toimivat aikuisten tukemana mutta itsenäisesti. Lapset ottavat vastuuta omasta harrastustoiminnastaan keräämällä yhdessä rahaa leirejä ja retkiä varten, usein kevyen työnteon kautta.

Kenelle partio on tarkoitettu

Suomessa partio on kaikille avoin, ja se perustuu vapaaehtoistoimintaan aina korkeammille asteille saakka. Jäseniksi voivat liittyä kaikki 7 – 22 vuotiaat lapset ja nuoret, mutta myös aikuisille on mahdollisuuksia osallistua toimintaan vapaaehtoisina. Suomessa toiminta tapahtuu tyttöjen ja poikien yhteislippukunnissa, mikä myös osaltaan tukee sukupuolien tasavertaisuutta, ja heijastaa partion toimintaperiaatteita. Partio toiminta on avointa kaikkien uskontokuntien edustajille, ja vaikka yhteistyö luterilaisen kirkon kanssa on vahvaa, lippukunnat tarjoavat uskonnollista kasvatusta jäsenten uskontojen mukaan. Jokainen lippukunta jakautuu viiten eri ikäryhmään, nuorimpia partion jäseniä kutsutaan Suomessa Sudepennuiksi, ja heidän toimintansa on yleensä iloista leikittelyä. Pienet lapset opettelevat Sudenpentu laumoissa partiotoiminnan perusteita, luonnon kunnioittamista, ja ryhmän jäsenenä toimista. Sudenpentu vaiheen jälkeen partiolaiset etenevät seikkailijoiksi, tarpojiksi, samopajiksi, ja vihdoin ja viimein vaeltajiksi tullessaan 18-vuoden ikään. Johtajuuden opettelu alkaa yleensä samoaja tasoilla, ja vaeltaja vaiheessa partio ottaa huomioon että ryhmän jäsenet ovat jo nuoria aikuisia, joilla on uusia velvollisuuksia koulun ja yksityiselämän saralla. Usea vaeltaja jää aikuisenakin partio uralle, usein vapaaehtoisiin rooleihin. Partiolaiset ansaitsevat ikäryhmien aikana kuuluisia partio merkkejä eri aktiviteeteista. Aktiviteetit ovat oman lippukunnan järjestämiä, ja osa niistä on pakollisia, osa vapaaehtoisia. PArtiolaiset tapaavat ainakin kerran viikossa, ja näiden lisäksi tehdään retkiä ja otetaan osaa lippukuntien välisiin tapahtumiin. USean partiolaisen unelma on päästä ainakin kerran elämässään kansainväliselle jamboree leirille, joka järjestetään kolmen vuoden välein yhdessä 145 maasta jossa partiotoimintaa harjoitetaan. Näille leireille osallistuu jopa 45 000 nuorta, ja niiden tuoma kokemus saattaa toimia nuoren elämän käännekohtana.

Kenelle partio on tarkoitettu

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

syyskuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat