fallback-image

Partio: Järjestön pitkä historia

Partio toiminnan historia juontaa juurensa 1900-luvun alkupuolelle, jolloin Britti armeijan joukoissa palvellut Robert Baden-Powell julkaisi kuuluisan Scouting for Boys kirjansa. Baden-Powellin alkuperäisenä tarkoituksena ei ollut niinkään kansainvälisen nuorisojärjestön perustaminen, vaan armeijan kautta hankittujen taitojen levittäminen nuoremmille sukupolville. Lapset ja nuoret rakastuivat kirjan ideologiaan, ja pian järjestö sai alkunsa lukijoiden aloitteesta.

Ensimmäinen virallinen tapahtuma järjestettiin Lontoolaisessa Crystal Palace konferenssi rakennuksessa, ja paikalle ilmaantui yli kymmenentuhatta tulevaa partiolaista. Tämä johti yhdistyksen rekisteröimiseen Englannissa, ja lopulta sen leviämiseen kautta maailman. Nykypäivänä kansainvälisissä partio toimessa on mukana yli kymmenen miljoonaa lasta ja nuorta, ja virallisia partiojärjestöjä löytyy 145 maasta.

Robert Baden-Powell ja partion alku

Partiotoiminnan isä, Robert Baden-Powell, joka tunnetaan partiolaisten keskuudessa tuttavallisesti lempinimellä B-P, syntyi Englantilaisessa Oxfordin yliopistokaupungissa 1857. B-P:n isällä oli virka yliopiston professorina, ja hänen äitinsä piti huolta lasten varhaisesta koulutuksesta. Robertia ja hänen sisaruksiaan rohkaistiin ottamaan itselleen useita omatoimisia harrastuksia, ja useat näistä johtivat ulkoilma seikkailuihin. Koulun jälkeen B-P hakeutui armeijan pariin, ja hän erikoistui alueiden kartoitukseen ja partiointiin. Miehen ura vei hänet muun muassa Intiaan, Etelä-Afrikkaan, ja Maltalle. Varsinaisesti sotilaan maine lähti nousuun Etelä-Afrikan Boer sodan aikana, jolloin hän johti Mafeking kaupungin puolustusta viisi tuhat päistä boer armeijaa vastaan. B-P:n kehittämät partiointi taidot antoivat viholliselle vaikutelman että piiritetyn kaupungin sisällä oli moninkertainen määrä sotilasta, mikä hidasti heidän hyökkäystään kunnes brittien lisäjoukot saapuivat paikalle 217 päivää myöhemmin. Palattuaan Englantiin, Robert Baden-Powell laittoi sotasankarin maineensa käyttöön kirjailijana. Hänen sotilaskoulutukseen tarkoitettu kirjansa Aids for Scouting oli noussut myyntilistojen kärkeen, ja koska suuri määrä lukijoista oli nuorukaisia, B-P päätti muokata kirjaa sopivammaksi tälle yleisön joukolle. Kokeillakseen kirjan harjoituksia käytännöllisellä tasolla, B-P järjesti nuorisoleirin Brownsea saarella, Dorsetin lähettyvillä vuonna 1907. Tälle ensimmäiselle epäviralliselle partioleirille osallistui 22 eri ikäistä poikaa eri yhteiskuntaluokista. Baden-Powellin Scouting for Boys -kirja näki päivänvalon seuraavana vuonna, ja kirjan innoittamana nuoret ja lapset lähtivät itsenäisesti järjestämään epävirallisia partioryhmiä. Robert jätti armeijan vuonna 1910, ja omisti loppuelämänsä partiotoiminnalle. Mukaan toimintaan lähtivät myös hänen vaimonsa Olave Soames, sekä lapset Peter, Heather, ja Betty.

Partiotoiminta Suomessa

Suomessa on harrastettu partiotoimintaa jo ennen maamme itsenäistymistä sillä se saapui tänne Ruotsin kautta. Venäjä ei kuitenkaan katsonut nuorten järjestötoimintaa suvaitsevalla silmällä, ja se kiellettiin puolisotilaallisena järjestymisenä itsenäistymiseen saakka. Virallisesti Suomen Partioliike sai alkunsa itsenäistymisen ensi vuosina 1917. Nykyinen partion hallinnollinen elin sai alkunsa 1972, ja samana vuonna hyväksyttiin myös poikien ja tyttöjen yhteislippukunnat. Suomessa on tällä hetkekllä kymmenen partiopiiriä, jotka on määritelty maantieteellisen sijaintinsa mukaan. Pohjoisin piireistä on Lapin Partiolaiset ry, ja eteläisin Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry. Piirien fyysinen koko vaihtelee toisistaan huomattavasti. Piirien alaisuudessa maassamme toimii 750 lippukuntaa, jotka päättävät itsenäisesti omasta ohjelmastaan, ja käytännöllisiä eroja saattaa olla huomattavasti, sillä alueellisia eroja rohkaistaan. Esimerkiksi Lapin lippukunnat käyttävät luonnollisesti alueensa vaellus reittejä hyväksi, kun taas rannikkoseudun partiolaiset saattavat opetella enemmän purjehdus taitoja. Valtakunnallisiin tapahtumiin saapuessaan partiolaiset kantavat ylpeästi oman lippukuntansa huivia, ja heidän teltta alueensa tunnistaa tangossa heiluvasta lippukunnan lipusta. Eroista huolimatta kaikkien lippukuntien toimintaa määräävät kuitenkin yleiset partion periaatteet, partioihanteet ja partiolupaus, jotka ovat samat kautta maailman. Nämä ihanttet ja lupaukset vaativat partion jäseniä kunnioittamaan toisiaan, ympäröivää luontoa, tasavertaisuutta, ja terveitä elämäntapoja.

Partiotoiminta Suomessa

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat