fallback-image

Nuorten ja lasten harrastukset: Harrastusten hyödyt

Usea vanhempaan ikäluokkaan kuuluva ihmettelee nykylasten harrastusten määrää. Minä iltana tytöt ovat baletissa, pojat jalkapallokentällä, ja molemmat maalaamassa vesiväreillä. Lasten elämä tuntuu olevan loppuun asti täytettyä, ja leikille jää vähän aikaa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä vastaa todellisuutta, sillä nykyaikana järjestyneet harrastukset ovat usein ainoa vaihtoehto lasten turvalliselle toiminnalle, varsinkin kaupunkien suurissa asutuskeskuksissa.

Siinä missä männävuosina lapset pystyivät turvallisesti potkimaan palloa kotikadun laitamilla, lisääntynyt liikenne saattaa tehdä tästä nykypäivänä liian vaarallista. Vanhempien pidentyneet työpäivät tarkoittavat myös että kotona tapahtuvalle askartelulle saattaa olla aikaa vain viikonloppuisin, jos silloinkaan, joten erilaiset taide ja käsityö kerhot tarjoavat lapsille mahdollisuuden luovien taitojen kasvattamiseen. On myös mainittava että osa urheilu ja tanssilajeista vaatii perustaitojen opettelun hyvin nuorella iällä. Esimerkiksi ammatilaisen balettitanssijan urasta on turha haaveilla, jos tanssimisen aloittaa vaikkapa 16-vuotiaana. Jos lapsi siis osoittaa kiinnostusta lajia kohtaan, on harrastus hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa sopivassa harrastus porukassa. Urheilulajeja valitessa kannattaa pitää mielessä että lapsen tulisi aidosti pitää lajista, sillä pakotettu liikunta saattaa johtaa helposti elinikäiseen urheilun vieroksumiseen. Harrastuksia voi lähteä etsimään luovilta aloilta, urheilun parista, tai monipuolisemmin nuorisojärjestöjen keskuudesta. Yksi vanhimmista järjestyneistä harrastuksista Suomessa on partiotoiminta, jota on virallisesti harrastettu maassamme aina sen itsenäisyyden alkuajoista lähtien. Kaikilla harrastuksilla on omat hyötynsä ja vaatimuksensa, ja tärkeintä on että itse harrastaja nauttii valitsemastaan toiminnasta.

Positiivista harrastustoimintaa

Eri harrastuksilla on omat hyötynsä, mutta yleisesti ottaen kaikki harrastukset tarjoavat tekijöilleen mahdollisuuksia esimerkiksi stressin vähentämiseen ja itsetunnon kohottamiseen. Siinä missä jokaisen lapsen on osallistuttava koulussa aineisiin jotka eivät välttämättä testaa heidän vahvuuksiaan, oikein valittu harrastus antaa lapsen loistaa lajissaan iälle sopivalla tavalla. Lapset oppivat harrastusten parissa ryhmähenkeä, kärsivällisyyttä, motorisia taitoja, ja itsekuria. Harrastusryhmät tarjoavat lapsille kaveriporukoita kodin ja koulun ulkopuolella, ja auttavat ujompiakin nuoria sosiaalisen elämän pariin.

Useilla lajeilla on myös omat erikoisvahvuutensa. Urheilun parissa lasten fyysinen kunto pysyy kontrollissa, ja tämän tyyppinen harrastus kannustaa koko elämän kestävään liikuntaharrastukseen. Taidelajeja harrastavat lapset oppivat luovan ajattelun taitoja, ja ujotkin pieniokaiset usein avatuvat esitys- ja tanssitaiteiden harjoitusten parissa. Harrastukset myös usein rohkaisevat teini ikäisiä pitämään kiinni rutiinista, ja esimerkiksi partion parissa toimivat usein saavat positiivista vertaistukea lippukunnastaan pahimpien teinivuosien aikana. Eläinten parissa harrastavat lapset ja nuoret oppivat varhaisella iällä ottamaan vastuuta muista elävistä olennoista. Pidemmällä tähtäimellä harrastus saattaa johtaa myös kesätöihin tai ammatinvalinnan rajaamiseen. Urheilullisten lajien ammattilaiset ovat lähestulkoon aina aloittaneet lajinsa hyvin nuorina, ja vaikka kaikista lajin harrastajista ei tule ammattiurheilijoita, usea päätyy töihin jotka jollain tavalla liittyvät harrastukseen. Esimerkiksi pieni hevostyttö saattaa vanhempana päätyä kilpa hevostenhoitajaksi, ratsastuksenopettajaksi, tai vaikkapa eläinlääkäriksi. Harrastukset saattavat tarjota myös mahdollisuuden pikkurahan ansaitsemiseen, tai ulkomaan reissuihin, joiden kustannukset on kerätty harrastuksen parissa. 4H kerho esimerkiksi järjestää monipuolisesti kursseja lastenhoidon, eläintenhoidon, ja yrittäjyyden tahoilla. Jäseniä rohkaistaan aktiivisesti omien pienten 4H yritysten aloittamisessa, ja tukee harrastajia näiden yrittäjänuran alkutaipaleilla. Partio taas pitää huolta että jäsenillä on mahdollisuus ansaita retkiä varten vaadittavat kulut, ja että retkille osallistuminen ei epäonnistu perheen varallisuudesta johtuen. Ylipäätään harrastukset ovat hyödyllisiä niin lapsille ja nuorille, kuin aikuisillekin, ja ne tarjoavat paljon kasvumahdollisuuksia pitkällä tähtäimellä. Harrastus kannattaa valita sen hyviä ja huonoja puolia miettien, sillä niihin kuluu yleensä yllättävän paljon aikaa ja energiaa. Usea lapsi aloittaa pienempänä monia harrastuksia, joista vähemmän kiinnostavat jäävät pois ohjelmasta aika vaatimusten lisääntyessä. Kaikki harrastukset eivät yksinkertaisesti sovi jokaiselle, mutta pieni kokeilu ei ole koskaan pahasta.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

syyskuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat