fallback-image

Mormonikirkko lopetti satavuotisen yhteistyön partion kanssa

Mormonikirkko ja Yhdysvaltain partioliikkeellä (Boy Scouts of America) ovat toimineet yhteistyössä 105 vuoden ajan perustuen yhteisiin uskomuksiin jumalasta, isänmaasta sekä moraalin ja vastuun opettamisesta pojille.

Ryhmistä tuli niin yhteen kietoutuneet, että joka viides partiolainen Yhdysvalloissa on mormoni, ja kaikkien mormonipoikien odotetaan osallistuvan partioon.

Nyt vuonna 2018 tuo yhteistyö on tulossa loppuunsa. Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko ilmoitti toukokuussa, että se katkaisee siteet partioon ja suunnittelee omat nuoriso-ohjelmansa, jotka voidaan ottaa käyttöön kirkon seurakuntien yhteydessä ympäri maailmaa. Päätös, joka tehtiin yhdessä partion kanssa, astuu voimaan vuonna 2019.

Eri ohjelmat tytöille ja pojille

Kirkon viestintähenkilön mukaan muutos lopettaa myös mormonipoikien ja -tyttöjen ohjelmien välisen epätasa-arvon, koska kirkolla ei ole tähän asti ollut partio-ohjelmaa tytöille. Tyttöjen kirkolliset aktiviteetit ovat sisältäneet yleensä oppitunteja kokkaamisessa, siistimisessä, käsitöiden tekemisessä ja uskonnollisten opinkappaleiden parissa vastuussa olevien aikuisten taipumusten mukaisesti. Monet vanhemmista ovat pitäneet partiotoimintaa sinällään hyvänä ohjelmana, joka opettaa pojille tärkeitä asioita, mutta he ovat olleet pettyneitä, koska tyttöjen ja poikien nuoriso-ohjelmien välillä on niin suuri kuilu. Mormonikirkko oli partion ensimmäinen sponsori Yhdysvalloissa, mutta aiemmin niin käsi kädessä kulkeneet organisaatiot alkoivat eriytyä omille poluilleen. Viimeisten viiden vuoden aikana partio alkoi hyväksyä jäsenikseen homoseksuaalisia ja transsukupuolisia partiolaisia, ja partioliike lopetti kieltonsa avoimesti homoseksuaaleille aikuisille partionjohtajille. Vuonna 2018 järjestö ilmoitti tiputtavansa partio-ohjelman nimestä sanaa poikaa tarkoittavan osan ja ottavansa mukaan seuraavasta vuodesta lähtien myös vanhempia tyttöjä. Mormonikirkko taas opettaa, että homoseksuaaliset parisuhteet ovat syntiä. Kirkolla on erilliset ohjelmat pojille ja tytöille, ja sillä on myös erilaiset johtajuusroolit miehille ja naisille. Vain miehet voivat toimia mormonikirkossa pappeina. Utahissa päämajaansa pitävässä kirkossa on nykyisin 16 miljoonaa jäsentä lähes 200 maassa, mutta sen partio-ohjelma oli tarkoitettu pojille pääasiassa Pohjois-Amerikassa.

Uusi maailmanlaajuinen ohjelma kirkolle

Mormonikirkon mediajohtaja Eric Hawkings sanoi, että muutos, josta on keskusteltu jo yli vuosikymmenen ajan, antaa kirkon ottaa käyttöön nuoriso-ohjelman, joka juontaa juurensa kirkon opetuksiin ja on käännettävissä muihin maihin ja kulttuureihin. Ohjelman on myös tarkoitus vähentää erikseen tytöille ja pojille tarkoitettujen aiempien ohjelmien välisiä eroavaisuuksia, vaikkakin heidät jaetaan yhä erillisiin ohjelmiin. Hawkingsin mukaan tarkoituksena on, että resurssit, käytettävä aika, mahdollisuudet, aktiviteetit ja budjetit ovat samat sekä pojille että tytöille. Joukko kirkon johtajia, jotka ovat jo valmiiksi vastuussa nuorista – sisältäen miehiä ja naisia useista eri maista – viettää seuraavat puolitoista vuotta kehittämässä ja testaamassa uutta nuoriso-ohjelmaa ympäri maailmaa sallien ohjelmaan tehtävät paikalliset muutokset.

Ristiriitainen vastaanotto

Massachusettsin Belmontissa seitsemän vuotta partionjohtajana toiminut Rich Baker sanoo olevansa surullinen kirkon lopettaessa yhteistyön partion kanssa, mutta ymmärtävänsä, ettei suhde ollut aina syvin mahdollinen. Hänen mukaansa oli mormonipartiolaisryhmiä, joissa jokainen jäsen saavutti korkeimman Eagle Scout -tason, mutta tavanomaisempaa partiotoimintaa oli vain saapua paikalle ja pelata koripalloa. Bakerin mukaan partiotoiminta on lähes oma uskontonsa, ja siihen vaadittava omistautuminen ei soveltunut hyvin kirkolle, jonka toiminta pohjautuu vapaaehtoistyöhön. Nämä kaksi vaativaa maailmaa eivät useinkaan sulautuneet täysin yhteen.

Ristiriitainen vastaanotto

Mormonit ovat reagoineet tähän päätökseen monin ja sekaisin tuntein. Jotkut tuntevat helpotusta, että vaadittavat partioleirit ja vuosittaiset poikapartiolaisten kokoontumiset, mutta ei tyttöjen ohjelmassa, tulisivat viimein päätökseensä. Toiset taas jäävät kaipaavaan yhteistyötä, jonka ansiosta mormonilapset pääsivät yhteyteen muiden kuin mormonien kanssa ja jonka myötä pojat oppivat sinnikkyyttä. Monet mormonipojat ovat myös pitäneet kiirettä saadakseen kerättyä viimeiset taitomerkkinsä, ennen kuin kirkko lopettaa yhteistyön virallisesti joulukuussa 2019.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat