Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Liikunta ja urheilu eri muodoissaan antavat kasvaville lapsille ja nuorille upeita elämyksiä, kavereita, sosiaalisia kontakteja, rutiineja sekä terveyttä tukevia elämäntapoja päivittäiseen toimintaan ja tulevaisuuteen. Liikunnalla on tutkitusti suuri merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille, sillä se edistää fyysisen kunnon lisäksi myös monipuolisesti mielen hyvinvointia. Liikunta virkistää mieltä, saa ajatukset pois muista asioista, vähentää stressiä huomattavasti sekä tukee selviytymistä elämän vaikeistakin asioista. Liikunta vie myös tehokkaasti jännitystiloja, parantaa suorituksia, vähentää ahdistusta ja paineita sekä auttaa riittävän unen saannissa ja sen laadussa.

Valinnanvaraa ulkoliikuntaharrastuksissa meillä Suomessa riittää, sillä kaunis ja puhdas luonto tarjoilevat harrastusmahdollisuuksia niin kesällä kuin talvellakin! Suosiossa esimerkiksi lasten keskuudessa ovat jalkapallo, jääkiekko, uinti, ratsastus sekä partio. Talviharrastuksiakin löytyy paljon vaihtoehtoja, joista esimerkiksi hiihto ja luistelu ovat helpoiten toteutettavissa ja jokaisen ulottuvissa. Myös laskettelu on suosittua varsinkin hieman vanhempien lasten ja nuorten keskuudessa. Nykyään lapsille ja nuorille harrastuksen valinnassa tärkeitä tekijöitä lajin mielekkyyden lisäksi ovat ehdottomasti kaverit ja sosiaaliset kontaktit.

Ylös, ulos ja lenkille!

Lenkkeily itsessään on varsin oivallista liikuntaa, sen lisäksi se on täysin ilmaista, sitä voi tehdä oikeastaan missä tahansa sekä lenkkeillä voi vaikkapa perheen tai kavereiden kanssa yhdessä, mikäli yksin lenkkeily ei motivoi samalla tavalla. Vuonna 2016 yhdysvaltalainen Niantic julkaisi pelin, joka avulla lapset ja nuoret saatiin aktiivisesti liikkumaan ja ulkoilemaan. Pokemon Go -niminen peli nousi yhdeksi ladatuimmaksi peliksi ja positiivisena puolena sai lapset ja nuoret liikkumaan aktiivisesti, sillä pelin idea on yksinkertaisesti kerryttää kilometrejä ja saada näin palkintoja sekä samalla pyydystää pokemoneja erilaisesta ympäristöstä.

Peli on nykyään kuitenkin usealla lapsella ja nuorella jäänyt unohduksiin, mutta jotkut pelaavat sitä kuitenkin edelleen ja saavat tämän lisäksi hyötyä liikunnasta. Positiivisten puolien lisäksi peli aiheutti tietenkin myös paljon negatiivista, sillä lapset ja nuoret kulkivat liikenteessä tuijottaen puhelintaan, vaikka pelissä toitotetaankin olemaan koko ajan varuillaan ympäristöstä. Peli kuitenkin motivoi suomalaisiakin lapsia ja nuoria liikkumaan luonnossa ja metsissä, viettämään aikaa kavereiden tai perheen kanssa, joten sen positiiviset vaikutukset ovat myöskin huomattavat. Lapset ja nuoret viettävät nykyään huolestuttavia aikoja neljän seinän sisällä tietokoneiden, tablettien sekä älypuhelimen parissa, joten liikkumaan ja ulkoilemaan motivointi on tärkeää nykyään. Pokemon Go -peli onnistui siinä huomattavasti paremmin kuin koulut, opettajat ja vanhemmat.

Luonnosta positiivista energiaa

Luonnosta positiivista energiaa

Suomessa oikeastaan kaikkialla on mahdollista kulkea luonnossa ja metsässä, sillä meillä riittää puhdasta ja kaunista luontoa. Metsässä ja luonnossa liikkuminen antaa positiivista energiaa ja auttaa jaksamaan arjessa. Muun muassa partiossa samoillaan usein retkillä metsässä ja luonnon äärellä, oppien samalla paljon uusia asioita ja taitoja. Partio onkin oivallinen harrastus, sillä siellä lapselle ja nuorelle on kavereita, monipuolista tekemistä, paljon ulkoilua, retkeilyä, uusien hyödyllisten taitojen oppimista sekä monenlaisia positiivisia kokemuksia.

Partiossa opetetaan usein myös asioita, jotka nykyään eivät ole niin tunnettuja, sillä moni ihminen on hyvin vieraantunut luonnosta. Ennen metsistä kerättiin marjat, sienet, tehtiin polttopuut, saatiin ruokaa pöytään metsästämällä riistaa, viljeltiin, kasvatettiin itse kasvikset ja luonto oli monella tapaa elinehto ihmiselle. Nykypäivänä ihminen on harmillisesti vieraantunut luonnosta ja kauniista metsistä. Partiossa näitä samojakin asioita käydään läpi sekä tehdään konkreettisesti. Varsinkin lapsien kanssa kannattaa lähteä liikkumaan ja tutustumaan metsään, sillä sieltä löytyy monenlaista ihmettelemistä ja kummastelemista. Metsässä kävely rauhoittaa mieltä, on mielenkiintoista samalla antaen liikunnan hyödyt ja mikä parasta, se on täysin ilmaista meille kaikille.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

fallback-image

Kesäleirin etuja

Arkistot

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat