fallback-image

Kesäleirin etuja

Jokainen meistä muistaa lapsuudestaan kesäleirit. Se saattoi olla leiri, joka piti suorittaa harrastuksen puolesta kuten esimerkiksi partio tai vaikka jokin leiri, johon vanhemmat laittoivat lapsensa heidän ystäviensä kanssa viettämään aikaa. Rippileiri luokitellaan myös leiriksi ja suurin osa niistä onkin kesällä. Leireillä tapaa uusia ihmisiä, joista voi jatkossa tulla hyviä ystäviä. Uusien asioiden, kuten urheilulajien tai yhteisen tekemisen kokeminen saattaa johtaa uuden harrastuksen löytämiseen. Joillekin voi syntyä uusia mielenkiinnon kohteita, jotka johtavat jatkossa uravalintaan. Siellä on aina hyvää ruokaa ja raitis ilma saa pienenkin ihmisen irtaantumaan arjesta antaen pienen rentoutumisen arjen rutiinien keskelle. Vaikka leiri tuntuukin monen suomalaisen mielestä melko arkiselta, itsestään selvältä asialta, silti ei pidä unohtaa, että se on tärkeä osa yksilön kehittymistä sekä kokemusten kartuttamista. Lähestulkoon kaikki lapset viihtyvät leirillä. Suurin syy viihtyvyyteen on leirin pituus ja tietenkin ajankohta. Merkittävässä roolissa ovat myös sääolosuhteet, mutta hyvä tunnelma leirillä ei yleensä katso kelejä.

Tekemistä kaikenikäisille

Tällä hetkellä leirien järjestäjiä on todella monta. Joidenkin lajien harrastajille on omat leirit, johon ulkopuoliset eivät pääse. Tämä ei ole missään nimessä kenenkään syrjintää tai halveksimista, vaan kyseinen järjestely on tärkeää lajiharrastajien kehityksen näkökulmasta. Hyvä esimerkki on jalkapallojoukkueet, joiden on suotavaa käydä tietyillä leireillä kesällä. Tämä on ehkä kaikista helpoin keino saada harrastajia paikan päälle, jotta seurat tai liitto voivat pitää perehdytyksiä tai pakollisia kursseja mahdollisimman monelle kerrallaan.On olemassa myös leirejä, joihin vanhemmat laittavat lapsensa muuten vain saadakseen lapsi kuluttamaan energiaa. Mielessä on ehkä pieni oma hetki ilman lapsia kesän keskelle tai jokin hanke, vaikkapa remontti, jossa lapset olisivat ”tiellä”. Tässä tapauksessa molemmat voittavat. Lapsi viihtyy mainiosti oman puuhastelun parissa leirillä ja vanhemmillakin on aikaa järjestää asioita, kun niihin on kerrankin aikaa.

lasten leiri

Monesti vanhemmat sopivat leireistä keskenään, niin että lapset pääsevät leirille omien kavereiden kanssa. Näin ollen sinne on pienempi kynnys lähteä ja perillä on paljon helpompi sopeutua uuteen ilmapiiriin ja alkaa toimimaan ryhmässä. Tällaiset tapahtumat ovat aina varattuja etukäteen, joten lastenkin on mukavampi odottaa.

Vaikeudet perillä ja niiden ehkäisy

Monelle lapselle, varsinkin pienelle, leirille lähtö voi olla asia, jota vieroksutaan ja jopa pelätään. Siellä täytyy olla ilman vanhempia ja yöpyä paikassa, joka ei ole tuttu. Lisäksi päiväohjelmasta vastaavat vetäjät ovat täysin tuntemattomia ja niillä ei ole aikaa tehdä samaa asiaa kaikkien kanssa yksilöllisesti, vaan leikit, askartelut ja muut toiminnot tehdään ryhmässä. Kaikki tämä voi tulla yllätyksenä ja säikäyttää lapsen paikan päällä. Tällöin voi tulla ikävä kotiin tai tunne, ettei kuulu ryhmään eikä tekemisestä sen myötä tahdo tulla mitään. Tämän takia asia on hyvä ottaa esille ennen leirille lähtöä. Nykyään on onneksi helppo, kun kaikilla on olemassa kännykkä ja sen avulla voi pitää yhteyttä kotiin. Leiriohjelma on kaikilla tiedossa etukäteen ja sen takia voi sopia vaikka päivittäisistä soitoista.

lasten leirintäalue

Täytyy kuitenkin muistaa, että leiri ei ole kännykällä leikkimistä. Muutaman päivän päästä voi olla jo niin, että kotiin ei ole tarvetta ottaa yhteyttä ja koko kännykkä on unohtunut. Leirillä on kuitenkin oma tunnelma saman ikäisten keskuudessa. He löytävät helposti yhteistä tekemistä ja leirinvetäjät ovat tietoisia minkälaista ohjelmaa tarjota lapsille, jotta he viihtyisivät. Kaiken kaikkiaan kesäleirillä on mukavaa olla. Parhaat kesämuistot liittyvät leireihin ja niihin hetkiin, joita aikuisena ei pääse välttämättä kokemaan. Jokaisen on ehdottomasti koettava kesäleiri.

Anita

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Partio uutena harrastuksena vuonna 2021

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

Lasten ja nuorten ulkoliikuntaharrastukset

fallback-image

Partiolaiset ympäri maailmaa

fallback-image

Partiomenetelmä

Arkistot

joulukuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat